Toon menu
Tips en trucs

Voorkom blessures met goede schoenen

Hardloopschoenen worden door 99% (de rest loopt op blote voeten) van de hardlopers gebruikt tijdens het hardlopen. Wat is er belangrijk aan een schoen en waar moet je allemaal op letten?

Schokdemping van hardloopschoenen

Een hardloopschoen zorgt ervoor dat de impact op je benen zo goed mogelijk geabsorbeerd wordt. Dit helpt blessures en overbelasting voorkomen. De bekende merken zorgen hier in het algemeen prima voor door middel van goede schokdempingssystemen. Echter is niet iedere schoen hetzelfde en is de beste schoen voor iedereen een andere.

Ga voor het uitzoeken van voor jou geschikte schoenen naar een hardloopspeciaalzaak waar ze een analyse doen om de juiste schoenen te bepalen. Met behulp van vragen, analyse en het laten ervaren door er een stukje op te lopen, kan uit het ruime assortiment van loopschoenen de juiste schoen worden gekozen. Een hardloopschoen die past bij jouw type voet en manier van afwikkelen.

Waaruit bestaat een loopanalyse?

Belangrijke aspecten om tot een passend advies te komen:

  • Vragen over loopervaring, loopondergrond, eventuele klachten en loopfrequentie.
  • Observatie van de voetvorm en voettype.
  • Bekijken van de oude schoenen; de slijtage zegt veel over het looppatroon.
  • Videoanalyse van lopen op oude schoenen of een paar dat geen extra steun heeft. Zo beoordeel je het loop- en afwikkelpatroon.
  • Keuze uit meerdere paren schoenen om te kunnen vergelijken.
  • Een hardloopschoen moet direct comfortabel zitten en iets ruimte bij langste teen geven. De tenen mogen in elk geval niet tegen de voorkant aan komen bij het hardlopen.
  • Loop er een stuk op en ervaar het comfort, afwikkeling en veerkracht.
  • In samenspraak met de specialist kom je tot de goede schoen.

Wanneer is het tijd voor nieuwe schoenen?

Gemiddeld gaan schoenen 800 tot 1300 kilometer mee. Soms zien ze er nog prima uit, maar als de schokdempende kwaliteit is afgenomen, krijgt het lichaam meer belasting te verduren en dreigt er eerder overbelasting.

Het hoeft niet altijd aan je schoenen te liggen, als je dit wilt kan ik bij een dreigende blessure zowel je schoenen als loopbeweging eens beoordelen. Naast een nieuwe schoen, zou ook een schoenaanpassing of sportzooltje de oplossing kunnen zijn. Deze kunnen de afwikkeling van de voet en daarmee de belasting van het totale lichaam beïnvloeden.

Dit artikel is geschreven door Mechiel Zantema. De passie van Mechiel is zorgen voor ontwikkeling bij mensen. Als eigenaar van De Sportpleats verzorgt hij onder meer bootcamplessen en hardlooptrainingen. Regelmatig is hij aan de start van hardloopevenementen te vinden.

Meer artikelen

Nieuws

Onderhoud ZuiderloopRoute in uitvoering

Dit voorjaar en deze zomer voeren we onderhoud uit aan de hardlooproutes in Goutum, Zuiderburen en De Zuidlanden.

Verder lezen

Evenement

Loop jij warm voor de Middelseeloop?

Met de Middelseeloop wordt op zaterdag 21 april de nieuwe Redbadwei geopend.

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook