Toon menu

Over de ZuiderloopRoute

Wie beweegt leeft langer en gezonder. Dat bewegen gezond is weten we natuurlijk al langer. Uit recent onderzoek blijkt pas hoe groot het effect van bewegen is op je welbevinden. Bewegen helpt in het tegengaan van een groot aantal aandoeningen, sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten en depressies. Niet voor niks is er een WHO-norm die aanbeveelt om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Trimmen en (cardio)oefeningen zijn, naast fietsen, voor de meeste mensen een vorm van bewegen die makkelijk in het dagelijkse patroon is in te passen.

Het doel van de ZuiderloopRoute is om beweging in de Leeuwarder wijken Zuiderburen en De Zuidlanden, de dorpen Goutum en Hempens-Teerns en de directe omgeving te stimuleren.

Netwerk van hardlooproutes in Leeuwarden-Zuid

De laatste jaren zijn er, ook in onze wijken en dorpen, vele loopgroepen actief geworden. Ook zien we veel hardlopers en wandelaars er in het weekend op uittrekken. Het gebied biedt vele mooie paden, met veel afwisseling tussen groen en bebouwing, en volop uitdaging voor zowel de beginnende als gevorderde hardloper of wandelaar.

Binnen de ZuiderloopRoute worden in het gebied een aantal looproutes uitgezet. De routes zijn geschikt om hard te lopen, maar ook om te wandelen, skeeleren of te steppen. Je kunt de routes afzonderlijk gebruiken of naar wens combineren tot de gewenste afstand.

De routes maken gebruik van bestaande fiets- en wandelpaden en worden zichtbaar gemaakt met markeringen op het wegdek. Op een drietal startlocaties worden informatieborden geplaatst. Meer informatie over de routes en communicatie rond het project is te vinden op deze website en op Facebook.

In het najaar van 2019 is de ZuiderloopRoute officieel in gebruik genomen tijdens een openingsevenement.

Fitnesspleinen

Het is de bedoeling in een tweede fase langs de routes door onze wijken en dorpen meerdere voorzieningen aan te leggen om oefeningen te kunnen doen. In Zuiderburen bevindt zich hiervan al een voorbeeld. In deze wijk wordt in 2019 bij de Drachtsterweg een tweede fitnessplein gerealiseerd.

Initiatiefnemers

De ZuiderloopRoute is een initiatief van bewoners uit Goutum, De Zuidlanden, De Zuidlanden en Hempens-Teerns. Het project wordt financieel ondersteund door onder meer de gemeente Leeuwarden, het Coöperatiefonds van de Rabobank en de dorpsbelangen en wijkpanels.

Door deze samenwerking tussen de wijken en dorpen is al veel kennis en ervaring uitgewisseld. We hopen dat dit project zal bijdragen aan de verbondenheid tussen onze wijken en dorpen en in de toekomst zal leiden tot nieuwe gezamenlijke initiatieven.

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook