Toon menu
Wat zie ik?

Oxena Brids

Aan weerszijden van het water van de Nauwe Greuns ligt het tweelingdorp Hempens-Teerns. De beide helften van het dorp zijn met elkaar verbonden door een karakteristieke draaibrug.

Volgens historische bronnen kon op deze plek al in de vijftiende eeuw het water overgestoken worden. De aanduiding Oxena Brids, oftewel ossenbrug, verwijst waarschijnlijk naar een doorwaadbare plek waar de toenmalige boeren in het gebied hun vee lieten oversteken. Later heeft er een houten draaibrug gelegen en werden er pontjes ingezet. Sinds 1890 ligt de ijzeren draaibrug er zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen.

Het dorp Teerns lag oorspronkelijk westelijker, ter hoogte van de Drachtsterbrug. De huizen en bedrijven van het buurtje aan het water lagen dus eigenlijk buiten het dorp. Al sinds 1603 gaan Hempens en Teerns samen door het leven als tweelingdorp, waarbij de brug een belangrijke rol vervult.

In de middeleeuwen werd de Nauwe Greuns door het dichtslibben van de Middelsee een belangrijke vaarverbinding tussen Leeuwarden en het Friese achterland, samen met de Wurdumerfeart, de Potmarge en later de Swette. Als onderdeel van de handelsroute naar Holland moet het er een drukte van belang zijn geweest.

De beroepsvaart met de steeds grotere schepen zie je tegenwoordig alleen nog op brede vaarwegen zoals het Van Harinxmakanaal. De draaibrug in Hempens-Teerns gaat alleen nog open voor de pleziervaart. Hoewel veel sloepjes net onder de brug door kunnen varen, gaat de brug de laatste jaren weer steeds vaker open. De komst van de waterrijke nieuwbouwwijken Zuiderburen en De Zuidlanden heeft daar zeker mee te maken. Zoals bij veel bruggen in de gemeente gebeurt de bediening inmiddels op afstand.

De naam Oxena Brids leeft nog steeds voort. Ook via de twee ossenhorens in de dorpsvlag van Hempens.

Routes die hier passeren

Oranje route

Route van 5.7 km vanuit Zuiderburen

Bekijk route

Roze route

Route van 7.5 km vanuit Zuiderburen

Bekijk route

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook

#zuiderlooproute op Twitter