Toon menu
Wat zie ik?

Natuurpolder Hounsdyk

Aan de Hounsdyk, ten zuiden van Goutum en midden in de Zuidlanden, heeft zich een heel bijzonder stukje natuur kunnen ontwikkelen. Het poldertje heeft een belangrijke cultuur historische waarde en wordt bemalen door een Amerikaanse windmotor. Veel weidevogels vinden hier elk jaar weer een plek om te broeden en hun jongen groot te brengen.

De gemeente is voor 75% eigenaar van gronden in de polder en heeft toegezegd zich hard te maken om de polder in zijn oorspronkelijke staat te houden. Vrijwilligers betrokken bij het beheer van de polder en de windmotor zetten zich in om de polder zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor weidevogels. Een boer uit de omgeving zorgt er voor dat het waterpeil in de polder door het jaar wisselt. Weidevogels weten deze bijzondere plek het hele jaar door en jaar in jaar uit te vinden. In 2017 hebben 21 gruttopaartjes in deze polder hun jongen groot gebracht.

Elk jaar organiseert de Vogelwacht Goutum hier natuurexcursies voor jong en oud. Het poldertje biedt een uitgelezen kans om de kinderen de natuur in te loodsen. Er is zoveel te beleven en spannend is het ook. Bijvoorbeeld het polsstokspringen, daartoe zijn er greppels én kleine en ook grotere sloten. Maar ook (water)diertjes vangen in de kleine slootjes en ze op naam te brengen, terwijl de kikkers om je heen huppen!

Bron: Bewerking van een tekst van Anne Venema, vrijwilliger van de Vogelwacht Goutum.

Fotogalerij Natuurpolder Hounsdyk

Meer artikelen

Nieuws

Onderhoud ZuiderloopRoute in uitvoering

Dit voorjaar en deze zomer voeren we onderhoud uit aan de hardlooproutes in Goutum, Zuiderburen en De Zuidlanden.

Verder lezen

Evenement

Loop jij warm voor de Middelseeloop?

Met de Middelseeloop wordt op zaterdag 21 april de nieuwe Redbadwei geopend.

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook