Toon menu
Wat zie ik?

Jabikstunnel

Maarten de Reus heeft bij de invalsweg Overijsselselaan vier kunstwerken gerealiseerd. Eén kunstwerk (3-dimensionaal) staat op de kop van de Verlengde Schrans. De andere kunstwerken zijn uitgevoerd in keramiek en bevinden zich in de drie fietstunnels die werden gebouwd binnen het project Vrij-Baan.

Het werk in de fietstunnel tussen Goutum-Súd en Techum gaat over onbedoelde bijeffecten. Alles kleuren vervalen op de duur door het zonlicht. Het spel van de tegels met kleurintensiteit ten opzichte van de schaduw onder het viaduct creëert een optische illusie: zijn de tegels echt al verbleekt?

Tussen de nieuwe Haak en de bestaande rondweg zijn in de periode 2011-2018 verschillende wegen rondom Leeuwarden aangelegd en  vernieuwd. Langs drie van deze invalswegen (Drachtsterweg, Overijsselselaan en Marshallweg) heeft de Gemeente Leeuwarden samen met de Provincie Fryslân en Rijkswaterstaat besloten om kunstwerken realiseren. Per invalsweg is één kunstenaar geselecteerd; dit zorgt voor eenheid in de kunstwerken en versterkt zo de relatie tussen stad en buitengebied. Rondom de Overijsselselaan staan kunstwerken van Maarten de Reus. Hij is kunstenaar, fotograaf en ontwerper van beelden en installaties.

De naam Jabikstunnel verwijst naar Goutum-Súd, waar alle straatnamen zijn gebaseerd op Friese voornamen. Jabikswoude was ook lange tijd de werknaam voor dit buurtschap van Goutum dat door de gemeente Leeuwarden is ontwikkeld in het kader van het woningbouwproject De Zuidlanden.

Route die hier passeert


Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/zuiderlo/public_html/vendor/cakephp/cakephp/src/Filesystem/Folder.php on line 577

Gele route

Route van 6.4 km vanuit Goutum

Bekijk route

Meer artikelen

Nieuws

Het Aaisikerspaad is geopend!

Door het fietspad onstaan allemaal mooie nieuwe rondjes om te hardlopen, wandelen of fietsen

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook

#zuiderlooproute op Twitter