Toon menu
Nieuws

ZuiderloopRoute officieel geopend

Op vrijdag 11 oktober 2019 is de ZuiderloopRoute geopend. De opening werd verricht door wethouder sport Hilde Tjeerdema door een stukje van de ZuiderloopRoute te lopen. Dit deed zij in Goutum met hardloopschoenen die even daarvoor symbolisch door hardlopers vanuit Zuiderburen en De Zuidlanden waren meegebracht.

De routes van de ZuiderloopRoute variëren in lengte van 5 tot 7,5km en zijn naar wens te combineren. Elke route heeft zijn eigen kleur en is door zogenaamde wegdekpunaises te volgen. In het netwerk zijn drie startlocaties met plattegronden opgenomen, maar overal langs de route kan ingestapt worden. De website informeert gebruikers over bezienswaardigheden langs de ZuiderloopRoute.

De wethouder complimenteerde de projectgroep met het initiatief: "Mooi aan de routes vind ik dat ze een blijvend karakter hebben. Dit initiatief past wat ons betreft uitstekend binnen het lokaal sportakkoord. Daarmee wil de gemeente samen met verenigingen en maatschappelijke organisaties de Leeuwarders meer laten bewegen. De komende jaren zijn hiervoor ook impulsgelden beschikbaar."

"De zuidkant van de stad kent volop groei," vervolgde Tjeerdema. "Met naast de dorpen Goutum en Hempens-Teerns de betrekkelijk nieuwe wijk Zuiderburen en de nieuwste wijk De Zuidlanden, die nog volop in ontwikkeling is. De bewoners doen hier dingen die bouwers niet kunnen. Met de wijkpanels en dorpsbelangen voorop zorgen ze voor verbinding en het versterken van sociale netwerken."

Bij de opening spraken ook enkele betrokken vrijwilligers over het project.

Sint Smeding, Techumer en lid van Wijkpanel De Zuidlanden: "Dit project gaat voor mij over grenzen verleggen. Jezelf een doel stellen en daar voor gaan. Of dit nu op sportief gebied is, of bij wat je kunt betekenen voor je omgeving. De ZuiderloopRoute biedt mooie routes om te hardlopen, wandelen of skeeleren. De routes verbinden onze wijken en dorpen en brengen bewoners met elkaar in contact. Dat hebben wij  als initiatiefnemers al ervaren in de voorbereiding. Nu kan iedereen meedoen."

Vanuit Dorpsbelang Goutum was Hans de Vries vanaf het begin bij het project betrokken. "De ZuiderloopRoute is ontstaan toen we met verschillende sportinitiatieven de koppen bij elkaar staken. Al gauw ontstonden er ambitieuze plannen. We kozen daarom voor een gefaseerde aanpak.  De hardlooproutes zagen we als laaghangend fruit. Onderweg kwamen we erachter dat er toch wel wat bij kwam kijken. Het resultaat is daar gelukkig ook naar. Na de markeringen, informatieborden en een informatieve website denken we alweer aan nieuwe projecten, zoals watertappunten en sportvoorzieningen langs de routes."

Voorzitter Hans Mooi van het wijkpanel in Zuiderburen roemde de samenwerking tussen vrijwilligers en de betrokken organisaties: "Ruim vijf jaar geleden ontstond in onze wijk het idee voor outdoor fitnesspleinen. Met standvastige vrijwilligers en steun van onder meer de gemeente, de provincie, de Rabobank en het LOF hebben we deze kunnen realiseren. De ZuiderloopRoute verbindt dit soort voorzieningen over de grenzen van onze wijken en dorpen heen."

Fotogalerij Opening ZuiderloopRoute

Meer artikelen

Nieuws

Watertappunten langs ZuiderloopRoute weer open

De watertappunten in Goutum, Zuiderburen en De Zuidlanden zijn weer te gebruiken.

Verder lezen

Wat zie ik?

Ald Swichumerdyk

Lopend over de Groene Route passeer je de restanten van de historische verbinding tussen Swichum en Barrahûs.

Verder lezen

Nieuws

Laatste routes voorzien van markeringen

Op alle routes van de ZuiderloopRoute zijn de wegdekpunaises aangebracht.

Verder lezen

Nieuws

Watertappunten Zuiderburen en De Zuidlanden

Ook bij de startpunten bij Markant en de Techumerpleats zijn nu watertappunten aanwezig.

Verder lezen

Nieuws

Loop je mee met de Social Distance?

Sportclubs zijn gesloten, evenementen afgelast. Loop je als alternatief mee met de Social Distance van de ZuiderloopRoute?

Verder lezen

Tips en trucs

Welk type hardloper ben jij?

De Runfitcheck vertelt je binnen 3 minuten wat voor soort hardloper je bent en ontdek je wat je lichaam aankan.

Verder lezen

Wat zie ik?

Natuurpolder Hounsdyk

Dit bijzondere stukje natuur is zeer in trek bij weidevogels.

Verder lezen

Evenement

Loop Leeuwarden

Voor veel hardlopers (en wandelaars) het hoogtepunt van de kalender: Loop Leeuwarden.

Verder lezen

Tips en trucs

Voorkom blessures met goede schoenen

99% van de hardlopers gebruikt hardloopschoenen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een schoen die voor jou het beste is?

Verder lezen

Tips en trucs

Gebruik jij een app tijdens het lopen?

De populairste running apps en hoe je je prestaties op de ZuiderloopRoute kunt bekijken en vergelijken.

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook

#zuiderlooproute op Twitter