Toon menu
Nieuws

ZuiderloopRoute officieel geopend

Op vrijdag 11 oktober 2019 is de ZuiderloopRoute geopend. De opening werd verricht door wethouder sport Hilde Tjeerdema door een stukje van de ZuiderloopRoute te lopen. Dit deed zij in Goutum met hardloopschoenen die even daarvoor symbolisch door hardlopers vanuit Zuiderburen en De Zuidlanden waren meegebracht.

De routes van de ZuiderloopRoute variƫren in lengte van 5 tot 7,5km en zijn naar wens te combineren. Elke route heeft zijn eigen kleur en is door zogenaamde wegdekpunaises te volgen. In het netwerk zijn drie startlocaties met plattegronden opgenomen, maar overal langs de route kan ingestapt worden. De website informeert gebruikers over bezienswaardigheden langs de ZuiderloopRoute.

De wethouder complimenteerde de projectgroep met het initiatief: "Mooi aan de routes vind ik dat ze een blijvend karakter hebben. Dit initiatief past wat ons betreft uitstekend binnen het lokaal sportakkoord. Daarmee wil de gemeente samen met verenigingen en maatschappelijke organisaties de Leeuwarders meer laten bewegen. De komende jaren zijn hiervoor ook impulsgelden beschikbaar."

"De zuidkant van de stad kent volop groei," vervolgde Tjeerdema. "Met naast de dorpen Goutum en Hempens-Teerns de betrekkelijk nieuwe wijk Zuiderburen en de nieuwste wijk De Zuidlanden, die nog volop in ontwikkeling is. De bewoners doen hier dingen die bouwers niet kunnen. Met de wijkpanels en dorpsbelangen voorop zorgen ze voor verbinding en het versterken van sociale netwerken."

Bij de opening spraken ook enkele betrokken vrijwilligers over het project.

Sint Smeding, Techumer en lid van Wijkpanel De Zuidlanden: "Dit project gaat voor mij over grenzen verleggen. Jezelf een doel stellen en daar voor gaan. Of dit nu op sportief gebied is, of bij wat je kunt betekenen voor je omgeving. De ZuiderloopRoute biedt mooie routes om te hardlopen, wandelen of skeeleren. De routes verbinden onze wijken en dorpen en brengen bewoners met elkaar in contact. Dat hebben wij  als initiatiefnemers al ervaren in de voorbereiding. Nu kan iedereen meedoen."

Vanuit Dorpsbelang Goutum was Hans de Vries vanaf het begin bij het project betrokken. "De ZuiderloopRoute is ontstaan toen we met verschillende sportinitiatieven de koppen bij elkaar staken. Al gauw ontstonden er ambitieuze plannen. We kozen daarom voor een gefaseerde aanpak.  De hardlooproutes zagen we als laaghangend fruit. Onderweg kwamen we erachter dat er toch wel wat bij kwam kijken. Het resultaat is daar gelukkig ook naar. Na de markeringen, informatieborden en een informatieve website denken we alweer aan nieuwe projecten, zoals watertappunten en sportvoorzieningen langs de routes."

Voorzitter Hans Mooi van het wijkpanel in Zuiderburen roemde de samenwerking tussen vrijwilligers en de betrokken organisaties: "Ruim vijf jaar geleden ontstond in onze wijk het idee voor outdoor fitnesspleinen. Met standvastige vrijwilligers en steun van onder meer de gemeente, de provincie, de Rabobank en het LOF hebben we deze kunnen realiseren. De ZuiderloopRoute verbindt dit soort voorzieningen over de grenzen van onze wijken en dorpen heen."

Fotogalerij Opening ZuiderloopRoute

Meer artikelen

Nieuws

Onderhoud ZuiderloopRoute in uitvoering

Dit voorjaar en deze zomer voeren we onderhoud uit aan de hardlooproutes in Goutum, Zuiderburen en De Zuidlanden.

Verder lezen

Evenement

Loop jij warm voor de Middelseeloop?

Met de Middelseeloop wordt op zaterdag 21 april de nieuwe Redbadwei geopend.

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook