Toon menu
Nieuws

De ZuiderloopRoute gaat verbinden

De huidige tijd is de tijd van verbinden. In de tijd, waarin iedereen zijn of haar eigen pad kiest, zoeken we elkaar toch ook weer op. Ook hardlopers in Zuiderburen kiezen vaak als losse eenheden hun eigen pad. Maar toch zie je soms ook verenigde eenheden door de wijk trimmen in de vorm van loopgroepjes. Dat verbinden nog groter kan, lat een groep enthousiastelingen zien, die over de grenzen van hun dorpen en wijken durft te kijken.

'De eerste routenagels van de ZuiderloopRoute gaan bijna de grond in', meldt Tjalling van Balen recent. Tjalling vertegenwoordigt samen met Christa de Leeuw Zuiderburen. Beiden hebben een passie voor hardlopen. Tjalling als voormalig baanatleet en trainer van Fun2Fit Club. Christa zat jarenlang in het Wijkpanel en mede dankzij haar inzet kreeg Zuiderburen een aantal trimvoorzieningen in de wijk.

Maar het duo wil meer. Toevalligerwijs treffen ze ook in Goutum, Hempens-Teerns en De Zuidlanden mensen met hetzelfde enthousiasme. Ook die willen over de schutting van hun dorp en wijk kijken. Samen schetsen ze in het voorjaar van 2018 de eerste contouren van een netwerk van trimroutes in Leeuwarden ten zuiden van het Van Harinxmakanaal.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. De Schetsen zijn klaar en de schop kan bijna de grond in. Het financiële plaatje is zo goed als rond. Onder andere de Rabobank en het Mienskipsfonds steunen het initiatief met een bijdrage, zodat er meer dan alleen een trimroute ontstaat. 'Als de basis er eenmaal ligt, dan willen we naast de bestaande sportveldjes nog meer sportvoorzieningen aanleggen', vertelt Tjalling. 'Ook daarvoor zoeken we sponsoren. Dat kunnen bedrijven zijn. Maar bijvoorbeeld ook scholen die met een sponsorloop willen bijdragen.'

Het verbinden, het samen iets doen, is een belangrijk element binnen het project. Vier dorpen/wijken werken nu samen. Maar het is uiteraard ook de bedoeling dat de ZuiderloopRoute mensen met elkaar gaat verbinden. 'En dat niet alleen', verwacht Tjalling. 'Ik hoop ook dat sportverenigingen en bedrijven in Leeuwarden-Zuid de verbinding met de bewoners zoeken.'

De ZuiderloopRoute is volgens Tjalling veel meer dan een trimroute. Het gaat om bewegen. 'Waarom ook niet wandelend. Of op de step, skeelers of de fiets?' legt hij uit. 'Op centrale plaatsen in een wijk, zoals bij Márkant in Zuiderburen, vind je op het informatiebord binnenkort de routes.'

Wil je tussentijds het project blijven volgen? Dan kan dat via Facebook.

Dit artikel verscheen eerder in de maart-editie van Buren, het wijkmagazine van Zuiderburen.

Meer artikelen

Nieuws

Watertappunten langs ZuiderloopRoute weer open

De watertappunten in Goutum, Zuiderburen en De Zuidlanden zijn weer te gebruiken.

Verder lezen

Wat zie ik?

Ald Swichumerdyk

Lopend over de Groene Route passeer je de restanten van de historische verbinding tussen Swichum en Barrahûs.

Verder lezen

Nieuws

Laatste routes voorzien van markeringen

Op alle routes van de ZuiderloopRoute zijn de wegdekpunaises aangebracht.

Verder lezen

Nieuws

Watertappunten Zuiderburen en De Zuidlanden

Ook bij de startpunten bij Markant en de Techumerpleats zijn nu watertappunten aanwezig.

Verder lezen

Nieuws

Loop je mee met de Social Distance?

Sportclubs zijn gesloten, evenementen afgelast. Loop je als alternatief mee met de Social Distance van de ZuiderloopRoute?

Verder lezen

Tips en trucs

Welk type hardloper ben jij?

De Runfitcheck vertelt je binnen 3 minuten wat voor soort hardloper je bent en ontdek je wat je lichaam aankan.

Verder lezen

Wat zie ik?

Natuurpolder Hounsdyk

Dit bijzondere stukje natuur is zeer in trek bij weidevogels.

Verder lezen

Evenement

Loop Leeuwarden

Voor veel hardlopers (en wandelaars) het hoogtepunt van de kalender: Loop Leeuwarden.

Verder lezen

Tips en trucs

Voorkom blessures met goede schoenen

99% van de hardlopers gebruikt hardloopschoenen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een schoen die voor jou het beste is?

Verder lezen

Tips en trucs

Gebruik jij een app tijdens het lopen?

De populairste running apps en hoe je je prestaties op de ZuiderloopRoute kunt bekijken en vergelijken.

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook

#zuiderlooproute op Twitter