Toon menu
Wat zie ik?

Ketelhuis Stadverwarming

De woningen in Techum en Goutum-Sûd worden verwarmd via stadsverwarming op biogas. Het biogas is afkomstig van de Dairy Campus vlakbij Leeuwarden. Dit is een proefboerderij waarin verschillende instellingen samenwerken aan onderwijs en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Vanaf de Dairy Campus wordt het gas naar de warmtecentrale aan de Sudertrimdielsdyk gevoerd. Hier wordt het biogas gebruikt voor het verwarmen van het water van de stadsverwarming.

Bijna alle huishoudens in de buurtschappen Techum en Jabikswoude zijn voor hun warmte aangesloten op deze kleine energiecentrale op biogas. Toepassing van biogas op deze schaalgrootte, ruim 800 woningen, is uniek in Nederland!

Markant silhouette

Het warmtekrachtstation van Ennatuurlijk in De Zuidlanden is met de opvallende oranje dakpannen een markant silhouette in het groene landschap. Het gebouw is geïnspireerd op de dakvlakken en kleuren van een Friese boerderij. In de wijk wordt het gebouw ook wel aangeduid als het gordeldier.

Mest omgezet in biogas

Het biogas dat in het warmtekrachtstation wordt verstookt komt uit de mest van koeien van de Dairy Campus. Met behulp van een melkvergistingsinstallatie worden organische stoffen in de mest –de stoffen die koolstof bevatten– door bacteriën omgezet in biogas.

Duurzaam

Door toepassing van deze duurzame energie wordt meer dan 50% aan CO2-reductie gerealiseerd, terwijl de kosten voor de bewoners nooit meer bedragen dan bij de toepassing van conventionele verwarming. De ontwikkeling van dit duurzame energiesysteem is een gezamenlijk project van Gemeente Leeuwarden, GEM De Zuidlanden, Ennatuurlijk en Animal Sciences Group uit Wageningen (Dairy Campus).

Routes die hier passeren


Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/zuiderlo/public_html/vendor/cakephp/cakephp/src/Filesystem/Folder.php on line 577

Gele route

Route van 6.4 km vanuit Goutum

Bekijk route

Groene route

Route van 6.5 km vanuit De Zuidlanden

Bekijk route

Rode route

Route van 5.3 km vanuit De Zuidlanden

Bekijk route

Meer artikelen

Nieuws

Het Aaisikerspaad is geopend!

Door het fietspad onstaan allemaal mooie nieuwe rondjes om te hardlopen, wandelen of fietsen

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook

#zuiderlooproute op Twitter