Toon menu
Wat zie ik?

It Grien

Een beetje verscholen tussen het groen langs de Wergeasterdyk in Goutum ligt It Grien. Dit project in Goutum is de eerste energieneutrale straat in de gemeente Leeuwarden.

De tien kavels zijn onderdeel van het uitbreidingsplan De Zuidlanden, waarbinnen ook de wijken De Zuidlanden en Middelsee worden ontwikkeld. Kopers binnen It Grien kregen volledig de vrije hand bij het ontwerp van hun nieuwe huis, zonder welstandseisen. Als voorwaarde om hier te mogen bouwen werd gesteld dat de woningen minstens zoveel energie moeten opwekken als er wordt verbruikt.

Elke opdrachtgever heeft de opdracht van een energieneutrale woning op een andere manier ingevuld. Kiezen voor optimale isolatie, veel zonnepanelen en eventueel andere bronnen zoals aardwarmte lag voor de hand. Bij het ene huis liggen de zonnepanelen op het dak van een bijgebouw, anderen kozen er juist voor de panelen op de woning zelf aan te brengen. In alle gevallen is al bij het ontwerp veel rekening is gehouden met een maximale opbrengst en een zo laag mogelijk verbruik van energie.

Het resultaat is een buurtje waarvan geen enkele woning gelijk is.

Routes die hier passeren

Blauwe route

Route van 7.1 km vanuit Goutum

Bekijk route

Rode route

Route van 5.3 km vanuit De Zuidlanden

Bekijk route

Meer artikelen

Nieuws

Het Aaisikerspaad is geopend!

Door het fietspad onstaan allemaal mooie nieuwe rondjes om te hardlopen, wandelen of fietsen

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook

#zuiderlooproute op Twitter