Toon menu
Nieuws

Een verkenning van de Zuiderlooproute

De ZuiderloopRoute, nog nooit van gehoord, kunt u denken. Dat gold voor een deel van de redactie van de wijkkrant van De Zuidlanden ook. Na het één en ander hierover gelezen te hebben, wekte dit al gauw de interesse.

De ZuiderloopRoute is een netwerk van verschillende looproutes (over bestaande fiets-en wandelpaden) door heel Leeuwarden-Zuid. De routes strekken zich uit van Zuiderburen, Hempens-Teerns, Goutum, tot in de Zuidlanden. Eén van de routes raakt zelfs aan het dorp Wirdum. Het zijn allemaal verschillende routes, ook qua afstanden, met daartussen verbindingsroutes. Op deze manier ontstaat een flink aantal variaties aan te lopen routes. Het is zelfs mogelijk om een halve marathon te lopen! En natuurlijk kun je deze routes ook al skeelerend of wandelend doen. We ontdekten dat er nog maar net gestart is met het idee voor de ZuiderloopRoutes (voorjaar 2018) en dat er meer plannen zijn. Daar moeten we meer van weten.

Op een zonnige ochtend in februari vindt er een ontmoeting plaats met Hans de Vries, lid van projectgroep ZuiderloopRoute en bestuurslid Dorpsbelang Goutum en met Mechiel Zantema, ook lid van de projectgroep ZuiderloopRoute en eigenaar van De Sportpleats in Techum. Beide zijn vanaf het begin betrokken bij dit mooie initiatief. Het project is inmiddels ondergebracht in de stichting ‘Leeuwarden-Zuid in beweging’, met daarin vertegenwoordigers uit alle bij het project betrokken wijken en dorpen.

Deze twee enthousiastelingen vertellen meer. De planning is dat de routes verschillende kleuren krijgen en dat er informatieborden komen op verschillende routestartpunten. Bij de Techumerpleats starten twee routes. Andere routes starten bij Markant in Zuiderburen en bij het dorpsplein van Goutum. Op het wegdek zullen d.m.v. gekleurde ‘ wegdekpunaises’ de routes te volgen zijn.

Verder doet blijken dat dit een eerste fase is van wat een veel groter project gaat worden. De projectgroep wil namelijk ook graag plek(ken) realiseren met outdoor-fitness toestellen. Verder zijn er ideeën om de routes in georganiseerd verband in te zetten, dus met een trainer op pad te gaan of om evenementen te organiseren.

De gemeente is erg enthousiast over de initiatieven. Zij wil graag bewegen (en ook spelen) promoten en ondersteunt de plannen van harte. Daarnaast is het mooie van dit project dat het verbindend werkt, over dorps- en wijkgrenzen heen. Zo ontstaan er waardevolle contacten over en weer, er ontstaat samenwerking en daagt het de bewoners ook uit om over de grenzen van eigen wijk of dorp te gaan kijken (en te bewegen natuurlijk).

Het leuke is dat een deel van de leden van de latere projectgroep elkaar destijds toevalligerwijs vonden bij een door het wijkpanel georganiseerde sport(initiatieven)avond in de Eco-iglo. Een trim- of beweegcircuit in eigen wijk. Dat was aanvankelijk het plan en de wens van zowel Dorpsbelang Goutum en Wijkpanel Zuiderburen. Inmiddels werken vier dorpen/wijken samen. Daardoor zijn de ideeën uitgegroeid tot een groter en mooier project. Deze samenwerking illustreert meteen heel mooi wat het project zelf ook beoogt; de verbindende factor, met bewegen voorop!

Meer informatie over de Zuiderlooproute vindt u op Facebook.

Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van de wijkkrant van De Zuidlanden.

Meer artikelen

Nieuws

Watertappunten langs ZuiderloopRoute weer open

De watertappunten in Goutum, Zuiderburen en De Zuidlanden zijn weer te gebruiken.

Verder lezen

Wat zie ik?

Ald Swichumerdyk

Lopend over de Groene Route passeer je de restanten van de historische verbinding tussen Swichum en Barrahûs.

Verder lezen

Nieuws

Laatste routes voorzien van markeringen

Op alle routes van de ZuiderloopRoute zijn de wegdekpunaises aangebracht.

Verder lezen

Nieuws

Watertappunten Zuiderburen en De Zuidlanden

Ook bij de startpunten bij Markant en de Techumerpleats zijn nu watertappunten aanwezig.

Verder lezen

Nieuws

Loop je mee met de Social Distance?

Sportclubs zijn gesloten, evenementen afgelast. Loop je als alternatief mee met de Social Distance van de ZuiderloopRoute?

Verder lezen

Tips en trucs

Welk type hardloper ben jij?

De Runfitcheck vertelt je binnen 3 minuten wat voor soort hardloper je bent en ontdek je wat je lichaam aankan.

Verder lezen

Wat zie ik?

Natuurpolder Hounsdyk

Dit bijzondere stukje natuur is zeer in trek bij weidevogels.

Verder lezen

Evenement

Loop Leeuwarden

Voor veel hardlopers (en wandelaars) het hoogtepunt van de kalender: Loop Leeuwarden.

Verder lezen

Tips en trucs

Voorkom blessures met goede schoenen

99% van de hardlopers gebruikt hardloopschoenen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een schoen die voor jou het beste is?

Verder lezen

Tips en trucs

Gebruik jij een app tijdens het lopen?

De populairste running apps en hoe je je prestaties op de ZuiderloopRoute kunt bekijken en vergelijken.

Verder lezen

Deel je foto's en momenten op sociale media

Gebruik de hashtag #zuiderlooproute

#zuiderlooproute op Instagram

#zuiderlooproute op Facebook

#zuiderlooproute op Twitter